De Vizsla

De Vizsla is een opmerkelijke verschijning met een prachtige kleur. Zijn edele kop en atletische lichaamsbouw doen menig hoofd draaien. Het zijn intelligente jachthonden die makkelijk op te voeden zijn. Hun aanhankelijke karakter maakt ze bovendien geschikt als gezinshond. Toch zijn ze niet voor iedereen geschikt..

Ben jij heel sportief en heb je veel vrije tijd die je samen met je hond wil doorbrengen? Besef je dat jachthonden zoals de vizsla geen loutere gezelschapshonden en best veeleisend zijn? Ben je bereid om samen met je hond te werken? Heb je een liefdevol gezin dat van dieren houd? Heb jij een zacht en vriendelijk karakter? Dan is de vizsla mogelijk iets voor jou!

Rasinfo

  • Schofthoogte: reu 58-64 centimeter, teef 54-60 centimeter
  • Gewicht: 20 tot 30 kilogram
  • Vachtverzorging: eenvoudig, ruien
  • Beweging: zeer veeleisend
  • Voeding: gemiddeld
  • Karakter: levendig, aanhankelijk, gevoelig en intelligent

Uiterlijk
De vizsla is slank en atletisch gebouwd met een sterke bespiering. De kop heeft een nobele uitstraling met veel karakter. De ogen hebben dezelfde kleur als de vacht. De vacht is in de meeste gevallen tarwegeel maar de kleur kan ook donkerder zijn. De hond kan een schouderhoogte van 64 centimeter bereiken. Vizsla’s kijken alert en intelligent uit hun ogen.

Kortharig
De kortharige vacht heeft een sterke glans, die bij een gezonde voeding nog meer opvalt. Die glans oogt nog mooier als de zon erop schijnt. De kortharige vizsla brengt in het algemeen heel weinig geur mee. Door het gebrek aan ondervacht is de kortharige vizsla totaal ongeschikt om buiten gehouden te worden.

Draadharig
De vacht van de draadharige vizsla is vrij stug en vormt op de kop duidelijke wenkbrauwen, snorretje en een baardje. De vacht is halflang, 2 tot 3,5 centimeter. De draadharige vizsla heeft een waterafstotende ondervacht.

Karakter
De vizsla is een zeer aanhankelijke hond. Ze plakken als het ware aan hun baasje. Dat uit zich bijvoorbeeld in tussen de benen van het baasje komen staan of tegen het baasje komen leunen. Ze zijn ook een koudegevoelig ras dat graag komt profiteren van de lichaamswarmte van zijn gezinsleden.

De vizsla is een zeer gevoelige hond die absoluut geen harde opvoeding verdraagt. Harde woorden of fysiek pijnigen wordt door de intelligente vizsla niet vergeten en zal resulteren in een bange, ongelukkige hond. Het is erg belangrijk dat je de hond op een enthousiaste manier meekrijgt in de opvoeding. Door zijn intelligentie is hij helemaal niet moeilijk op te voeden. Hij begrijpt zeer snel wat er van hem verwacht wordt en hij doet niets liever dan zijn baasje plezieren en voor hem werken. Enthousiaste beloningen zijn de drive van de vizsla!

De vizsla is geschikt als gezinshond, op voorwaarde dat hij veel beweging en liefde krijgt.
Door zijn jachtinstinct is de Vizsla gefixeerd op andere (wilde) dieren, maar als hij van jongs af aan opgroeit met andere dieren laat hij ze verder ongemoeid. Hij zal de baas wijzen op een vreemd dier op het terrein of op wild in de natuur. De hond besluipt zijn prooi waarna hij een voorpoot omhoog houdt, zijn staart kaarsrecht achteruit steekt en met zijn neus de prooi aanwijst. Dit heet ‘voorstaan’. Daarna wacht hij op bevel of actie van de baas alvorens iets te ondernemen. Als de baas niet in de buurt is worden de beslissingen zelf genomen, soms met ongewenste afloop.

Beweging
De vizsla heeft zeer veel beweging nodig om gezond te blijven en om zijn energie kwijt te kunnen. Kan hij zijn energie niet voldoende kwijt, dan zal hij gedragsproblemen vertonen zoals dingen vernielen, blaffen of hyperactief binnen rondsprinten en vanalles omstoten of beschadigen. Door zijn aanhankelijkheid en fixatie op het baasje zal hij ook niet snel dingen alleen doen. Om de hond voldoende beweging te geven zal het baasje dus actief mee moeten doen. Dat betekent meermaals per dag stevig wandelen, joggen, fietsen, zwemmen en apporteerspelletjes tot in het oneindige. Een vizsla is bijna onvermoeibaar, maar als hij dan toch even moe is zal hij snel weer opgeladen zijn, klaar voor meer actie! De vizsla is dus enkel geschikt voor sportieve mensen die op meerdere momenten van de dag samen met de hond actief bezig kunnen zijn. Wij vinden het belangrijk dat de natuurlijke eigenschappen van het ras behouden blijven, dit houd in dat werken met de hond van groot belang is!